Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
ÖĞRETİM PROGRAMININ AMAÇLARI
Yiyecek ve içecek hizmetleri alanı otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır. Turizm sektöründeki gelişmeler, toplumdaki sosyokültürel ve ekonomik değişimler, gıda üretim-tüketim zincirine teknolojinin dâhil olması; insanların birçoğunun ev dışında hazırlanmış yiyeceklerle beslenmelerine ve yiyecek içecek hizmetleri alanının hızla gelişmesini sağlamıştır. Dünyada ve ülkemizde hızlı bir gelişim ve değişim gösteren yiyecek içecek hizmetleri sektörü önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir. Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde, besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin yiyecek üretim hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Bu ve benzeri nedenler kaliteli ara kademe insan gücünü yetiştirmeyi zorunlu hâle getirmiştir. Tüm bu gelişmeler programlarımızın temel beceriler odağında düzenlenmesini gerekli kılmıştır.
Yiyecek İçecek Hizmetleri Dalında;
Aşçılık ve servis atölye 10.sınıf dersinde; sıcak ve soğuk soslar, et yemekleri, pilavlar kuru baklagil yemekleri, makarnalar, tatlılar, modern ve klasik usullerle servis, yiyecek içecek işletmelerinde konuk döngüsü, oda servisi ile ilgili işlemleri yapma,
Aşçılık ve servis atölye 11.sınıf dersinde; sebze yemekleri, balıklar ve su ürünleri, salatalar ile· ilgili işlemleri yapma,
Aşçılık ve servis atölye 12.sınıf dersinde; hamur ürünleri, açık büfe, dolma ve sarmalar, çikolata· ve fondü ile ilgili işlemleri yapma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Okulumuzda Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 63. Maddesi gereğince Yiyecek İçecek hizmetleri Alanında yoğunlaştırılmış eğitim yapılmaktadır. 63. Maddeye göre ; 10 uncu sınıfta alan ortak derslerinin eğitimini tamamlayan öğrenciler, 11 ve 12 nci sınıfın dal derslerinin eğitimini işletmelerde yoğunlaştırılmış olarak görebilirler.Öğrencilerin okulda veya işyerinde görecekleri eğitimin tarihleri belirlenirken, her iki birimdeki eğitime ortalama altışar aylık zaman ayrılır. Bu süre, ihtiyaç duyulması hâlinde valilikçe değiştirilebilir. Ancak, genel olarak öğrencilerin bir öğretim yılında kesintisiz olarak ekim ayının ilk haftası ile nisan ayının ikinci haftası arasındaki dönemde okulda; dinlenme izinleri dışındaki diğer zaman diliminde işletmelerde mesleki eğitim görmeleri esastır. 10 uncu ve 11 inci sınıflarda derslerin kesildiği tarihle beceri sınavı sonrasında öğrencilere ikişer haftalık dinlenme izni verilir. Bu kapsamda bulunan okulların dokuz ve 10 uncu sınıfları diğer ortaöğretim kurumlarıyla birlikte, onbir ve onikinci sınıf öğrencileri ise yılsonu beceri sınavının bitimini izleyen iki hafta sonra eğitime başlar.
Okulumuz ; Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında öğrenim gören öğrencilerinin hem mesleki bilgi ve becerisini en üst seviyeye taşıyabilmesi , hem staj dönemlerinde konforlu bir ortamda kalabilmeleri hem de mezun olduktan sonra istihdam edilebilme oranlarının yüksek olması, girişimcilik ruhlarının gelişmesi , mesleki açıdan özgüvenlerinin artması amacıyla işletme seçme konusunda çok hassas hareket etmektedir. Bu doğrultuda Antalya / Belek , Aydın / Didim, aydın / Kuşadası , Muğla / Bodrum bölgelerindeki 5 * yıldızlı otellerin arasından en iyi işletmelerle işbirliği yapmaya özen göstermektedir.
ALAN TANITIM VİDEOSU:
ÖĞRENCİLERİMİZİN HAZIRLADIĞI SUNUMLAR:icerikler/yiyecek-sunumu_6365409.html